Hva er symptomene på testosteronmangel?1

Symptomene på testosteronmangel avhenger av hormonets ulike funksjoner. De færreste menn med testosteronmangel har alle symptomene samtidig eller i samme grad. Som regel utvikler de seg gradvis. Mange pasienter synes derfor det er vanskelig å beskrive symptomene sine.

Symptomer på testosteronmangel hos voksne og eldre menn kan være:1

 • Lav energi, tretthet
 • Redusert motivasjon og livslyst
 • Nedstemthet og irritasjon
 • Nedsatt sexlyst
 • Ereksjonsproblemer
 • Redusert skjeggvekst og kroppsbehåring
 • Redusert muskelmasse og muskelstyrke
 • Redusert effekt av trening
 • Redusert høyde og økt risiko for brudd
 • Plutselig svetting og blodpropp
 • Søvnforstyrrelser
 • Nedsatt arbeidsytelse og konsentrasjonsvansker

 

Få har alle symptomene på en gang. Symptomene utvikler seg vanligvis gradvis1

Ikke mange menn med testosteronmangel har alle symptomene samtidig eller i samme grad. De utvikler seg vanligvis gradvis. Mange menn synes derfor det er vanskelig å beskrive symptomene sine, noe som kan bety at det kan ta flere år før de oppsøker lege for å bli utredet. I tillegg er symptomene på testosteronmangel ikke spesifikke for testosteronmangel og det kan derfor være vanskelig å stille riktig diagnose.


Imidlertid, ved testosteronmangel skyldes symptomene  et for lavt nivå (se nedenfor) av det naturlig forekommende mannlige kjønnshormonet testosteron. Hvis symptomene skyldes testosteronmangel, forsvinner de etter en ganske kort behandlingsperiode, dvs. omtrent tre til seks måneder.

 

Les om behandling for testosteronmangel her.

 

Lav energi. Vedvarende følelse av tretthet1

Er du alltid trøtt? Har du mindre energi enn du vanligvis har? Begrenser helsen deg å gjøre aktiviteter som å løpe, løfte tunge ting eller delta i fysisk sport? Sovner du etter middagen? Det kan skyldes testosteronmangel.

Menn med testosteronmangel kan føle mangel på energi og at de ikke har lyst til noe. Dette trenger ikke være et  tegn på å bli eldre. Det kan være et symptom på lavt testosteron.

 

Den gode nyheten er at testosteronmangel kan behandles. Med riktig behandling kan du få energien tilbake om tre til seks måneder.

 

Nedstemt og irritert. Redusert motivasjon og livsglede1

Har du mistet livsgleden? Føler du deg trist? Er du mer irritabel enn vanlig? Har du redusert motivasjon?

Depressive følelser som disse kan skyldes depresjon eller annen sykdom, men det kan også i noen tilfeller være et tegn på testosteronmangel. Hvis du har symptomer, er det viktig å oppsøke lege og bli undersøkt.

 

Testosteron har en effekt på sentralnervesystemet og påvirker blant annet humør og velvære. En effektiv behandling for testosteronmangel kan forbedre din mentale og fysiske velvære, så vel som ytelse. Menn med testosteronmangel har vist forbedret livskvalitet etter behandling.

 

Redusert sexlyst (libido)1

Har du redusert sexlyst? Tenker du sjeldnere på sex enn du pleier? Testosteron er det hormonet som påvirker først og fremst sexlyst hos menn.

Testosteron er nødvendig for normal sexlyst og ereksjonsevne. Hvis testosteronnivået synker til et nivå under det normale, kan interessen for sex reduseres og fravær av seksuelle tanker. Redusert eller mistet sexlyst kan være et symptom på testosteronmangel og ha en negativ innvirkning på samliv og livskvalitet

 

Testosteronbehandling kan øke sexlysten og ereksjonsevne hos menn med testosteronmangel.

 

Hva er nedsatt sexlyst (libido)?1

Redusert sexlyst betyr mangel på eller nedsatt interesse for sex. Seksuell lyst kan avhenge av en rekke forskjellige faktorer og kan være en kombinasjon av biologiske og psykologiske årsaker.


Seksuell lyst er individuell og kan variere mellom mennesker og endres over tid, avhengig av hva som skjer i den enkeltes liv. Noen mennesker er bekymret for å ha redusert sexlyst. Hvis en person mister interessen for sex uten noen åpenbar grunn og føler seg engstelig for det, kan det være nyttig å snakke med en lege.
Depresjon kan være en årsak til redusert sexlyst, men også lave testosteronnivåer (se nedenfor).

 

Sykdommer som diabetes kan også være assosiert med lave testosteronnivåer, noe som kan føre til redusert sexlyst. Diabetes kan også bidra til problemer med ereksjonsproblemer.

 

Ereksjonsproblemer. Vanskeligere å få ereksjon og fravær av morgenereksjon.1

Har det blitt vanskeligere å få ereksjon? Eller har du problemer med å beholde ereksjon? Har morgenereksjonen forsvunnet?

Menn i alle aldre kan normalt få ereksjonsproblemer fra tid til annen. Imidlertid kan tilbakevendende ereksjonsproblemer være et tegn på testosteronmangel, ettersom evnen til å få og opprettholde en ereksjon avtar ved for lave testosteronnivåer. Med testosteronmangel kan menn også oppleve begge vanskeligheter med å få en utløsning, og at sædvolumet  reduseres.

 

På grunn av dette kan testosteronmangel ha store konsekvenser for en manns sexliv. Sexlyst og evnen til å få ereksjon kan reduseres, og sædproduksjon, som kontrolleres av testosteron, kan påvirke fruktbarheten.

 

Behandling av testosteronmangel kan påvirke ereksjonsproblemer positivt hvis det skyldes for lavt testosteronnivåer.

 

Redusert skjeggvekst og mindre kroppshår. Endret hudkvalitet1

Har du mindre skjeggvekst? Trenger du ikke å barbere deg så ofte? Har det typiske mannlige kroppshåret forsvunnet? Opplever du endret hudkvalitet?

Disse symptomene kan være tegn på testosteronmangel. Testosteron lar mannen opprettholde kroppshår. Det øker også aktivitet av talgkjertlene og regulerer dermed hudkvaliteten.

 

Når de behandles med testosteron, kan menn med testosteronmangel få kroppshår og skjeggvekst tilbake.

 

Redusert muskelmasse og muskelstyrke. Dårligere prestasjonsevne og mer magefett1

Har du redusert muskelmasse og muskelstyrke? Har du dårligere prestasjonsevne? Lever du et sunt liv, men det samler seg mer fett rundt magen? Dette kan være en konsekvens av lave testosteronnivåer.

Fordi testosteron stimulerer muskelvekst, er det naturlig at muskelmasse reduseres av testosteronmangel. Med testosteronmangel kan det være vanskelig å se en effekt av styrketrening. Testosteron stimulerer dannelsen av nytt muskelprotein som bygger muskler, og reduserer lagring av fett i fettcellene. Kroppens sammensetning, dvs. andelen muskler og andelen fett, avhenger av testosteronnivået.


Hvis du har testosteronmangel, kan det være vanskelig å finne energi til trening. Det kan derfor være vanskelig å bedømme selv om symptomene skyldes en usunn livsstil eller om det er et annet problem. Testosteron er nødvendig for bygging og vedlikehold av skjelettet. Ved testosteronmangel reduseres beinmassen og dette øker risikoen for beinbrudd.


Kontakt lege som kan hjelpe deg med å vurdere symptomene dine.

 

Redusert høyde. Blitt lavere1

Har muskelmassen og muskelstyrken redusert? Opplever du en tydelig redusert effekt av trening? Lever du et sunt liv, men føler fortsatt at det har samlet seg fett i magen? Dette kan være en konsekvens av lave testosteronnivåer.

Fordi testosteron stimulerer muskelvekst, er det naturlig at muskelmasse reduseres av testosteronmangel. Med testosteronmangel kan det være vanskelig å se en effekt av styrketrening. Testosteron stimulerer dannelsen av nytt muskelprotein som bygger muskler, og reduserer lagring av fett i fettcellene. Kroppens sammensetning, dvs. andelen muskler og andelen fett, avhenger av testosteronnivået.

 

Hvis du lider av testosteronmangel, kan det være vanskelig å finne energi til trening. Det kan derfor være vanskelig å bedømme selv om symptomene skyldes en usunn livsstil eller om det er et annet problem. Testosteron er nødvendig for bygging og vedlikehold av skjelettet. Ved testosteronmangel reduseres beinmassen og dette øker risikoen for beinbrudd.

 

Kontakt lege som kan hjelpe deg med å vurdere symptomene dine.

 

Forverret arbeidsytelse og konsentrasjonsvansker1

Har arbeidsytelsen din forverret seg? Har du problemer med å konsentrere deg?

Testosteron har en effekt på sentralnervesystemet. Nedsatt arbeidsytelse og konsentrasjonsvansker kan derfor være symptomer på testosteronmangel fordi testosteron har en positiv effekt på trivsel, ytelse, arbeidsmoral og humør.

 

 

Hva er et lavt nivå av testosteron3

Testosteronmangel betyr at kroppen ikke kan produsere nok testosteron til å fungere normalt. Testosteron er det mannlige kjønnshormonet. Hormoner er laget av kroppens kjertler og transporteres gjennom blodet, og gir signaler til andre organer i kroppen. Testosteron er det viktigste androgenet og er nøkkelen til de fysiske endringene som oppstår under puberteten, dvs. utvikling av penis, testikler, vekst, kroppshår, muskelvekst og kjønnsdrift.

 

I voksen alder produserer en mann omtrent 6-7 milligram testosteron per dag. Det normale nivået av testosteron i blodet anses å være mellom 10-30 nmol / l, og 8-12 nmol / l utgjør en gråsone som krever videre vurdering. Testosteron kan måles med en enkel blodprøve. Testosteronproduksjonen varierer gjennom dagen. Nivåene kan være opptil 30 prosent høyere om morgenen sammenlignet med nivåene om kvelden.

 

Rollen til døgnrytmen er foreløpig ikke kjent. Ettersom referanseverdiene for testosteron er standardisert i henhold til morgenverdiene, er det viktig å alltid ta blodprøver om morgenen.

 

Testosteronnivået synker fra fylte 40 år3

Testosteronnivået hos menn faller fra omtrent 40 år med et gjennomsnitt på 1-2% per år til en alder av 70 år når testosteronnivåene stabiliseres. Reduksjonen i testosteronnivået varierer mellom menn og påvirkes ikke bare av alder, men kan også påvirkes av andre sykdommer og fedme.

 

Fordi testosteron også stimulerer produksjonen av røde blodlegemer, kan menn med testosteronmangel ha lave blodtall.4

 

Store individuelle forskjeller i testosteronnivå

Selv om flere menn utvikler en tilstand av testosteronmangel med økende alder, er det store individuelle forskjeller. Det er menn i alderdommen med normale testosteronnivåer, samt menn med symptomer på testosteronmangel allerede tidligere i livet. Disse forskjellene kan skyldes arvelige faktorer og kan også påvirkes av livsstil.

 

Testosteronmangel hos den aldrende mannen er således ikke preget av et eneste typisk symptom. Symptomene på testosteronmangel varierer og endringen utvikler seg gradvis over flere år.

 

Målet med behandlingen1

Målet med testosteronbehandling er å øke testosteronnivået og fjerne symptomene, og derved forbedre livskvaliteten, følelsen av velvære, seksuell funksjon, muskelstyrke og beinmineraltetthet.

 

Hvis du tror du lider av testosteronmangel, ber vi deg om å kontakte helsepersonell for nærmere undersøkelse.

 

Sjekk symptomene dine for å se om du bør få sjekket testosteronnivået

Sjekk symptomene dine

Hvis du føler deg urolig eller ønsker å diskutere dine egne eller partnerens eventuelle symptomer, oppfordrer vi deg til å ta kontakt med fastlegen for å få hjelp til å vurdere symptomene eller informasjon om hvor du/dere kan søke behandling.

 

Symptomer på testosteronmangel hos voksne menn kan være:

Illustrasjon av tom ikke full

Redusert sexlyst

Illustrasjon av batteri

Lite energi

Illustrasjon

Redusert muskelstyrke

Illustrasjon

Redusert høyde

Illustrasjon av timeglass

Mindre livsglede

Illustrasjon av sitron

Nedstemt og irritert

Illustrasjon av Ereksjonsproblemer

Ereksjonsproblemer

Illustrasjon av vekt

Dårligere effekt av trening

Illustrasjon

Sovner
etter middagen

Illustrasjon

Nedsatt
arbeidsprestasjon

Illustrasjon

Redusert sexlyst

Illustrasjon av batteri med lite energi

Lite energi

Illustrasjon

Redusert muskelstyrke

Illustrasjon

Redusert høyde

Illustrasjon

Mindre livsglede

Illustrasjon

Nedstemt og irritert

Illustrasjon av Ereksjonsproblemer

Ereksjonsproblemer

Illustrasjon

Dårligere effekt av trening

Illustrasjon

Sovner etter middagen

Illustrasjon

Nedsatt arbeidsprestasjon

Foreslått for deg

Hva er testosteronmangel1

Hvis testiklene produserer for lite testosteron, fører det til testosteronmangel...

Les om testosteronmangel

Ofte stilte spørsmål

Hva er testosteronmangel? Kan testosteronmangel behandles? Få svar på de vanligste spørsmålene om testosteronmangel...

Se ofte stilte spørsmål her

Kan testosteronmangel behandles?1

Testosteronmangel kan behandles av legen din med flere forskjellige medisiner...

Les om behandlingen

Referanseliste