Ofte stilte spørsmål og svar om testosteronmangel (hypogonadisme)

 

Hva er testosteron?1

Testosteron er det mannlige kjønnshormonet. Det fyller flere viktige funksjoner i mannens liv og begynner å virke allerede i fosterstadiet, når guttens indre og ytre kjønnsorganer blir dannet. Under puberteten setter testosteronet i gang kroppens utvikling fra barn til voksen. Det sørger for at stemmen blir mørkere og at kjønnsorgan, skjeggvekst, kroppshår og muskulatur vokser.

 

Videre er testosteronet nødvendig hos voksne menn for å vedlikeholde det som har blitt bygget opp i puberteten. Det vil blant annet si muskulatur og hårvekst. Også hjernen er avhengig av fortsatt påvirkning av testosteron, fordi det styrer flere viktige funksjoner som seksuell lyst, stemningsleie og til en viss grad også hukommelsen.

Hva er testosteronmangel?1

Testosteron er det mannlige kjønnshormonet. Det fyller flere viktige funksjoner i mannens liv og begynner å virke allerede i fosterstadiet, når guttens indre og ytre kjønnsorganer blir dannet.

Hva forårsaker testosteronmangel?1

Testosteronmangel kan ha ulike årsaker. Mangelen kan være medfødt, eller den kan utvikle seg senere i livet, for eksempel på grunn av sykdom eller skade.

Hva gjør jeg hvis jeg har mistanke om testosteronmangel?1

Hvis du føler deg urolig eller ønsker å diskutere dine egne eller partnerens eventuelle symptomer, oppfordrer vi deg til å ta kontakt med fastlegen for å få hjelp til å vurdere symptomene eller informasjon om hvor du/dere kan søke behandling.

Hvordan diagnostiseres testosteronmangel?1

Hvis det finnes tegn på testosteronmangel, gjør legen diverse undersøkelser og tar prøver for å bekrefte mistankene. Utredningen omfatter:

  • sykdomshistorikk – legen kommer til å spørre om symptomene dine og kartlegge sykehistorien
  • en generell fysisk undersøkelse
  • blodprøver for å fastslå hormonnivåene
Kan testosteronmangel behandles?1

Ja, testosteronmangel kan behandles med mange ulike typer preparater. Når testosteronmangel og årsaken til denne er fastslått, vil legen vurdere hvilken behandlingsform som passer best i det aktuelle tilfellet.

Testosteronmangel før puberteten?1

Dersom et guttefoster produserer for lite testosteron under graviditeten, utvikles ikke kjønnsorganet korrekt eller ikke i det hele tatt – penis mangler eller er veldig liten.

 

Hvis testosteronmangelen oppstår en gang mellom fødsel og pubertet, utvikler ikke gutten mannlige trekk, noe som innebærer at stemmen ikke blir dypere og at skjeggveksten uteblir, i likhet med mannlig kroppsbehåring og kjønnshår. Størrelsen på testiklene forblir som hos et barn. Uten testosteron får guttene relativt lang underkropp og lange armer og ben, siden testosteronet normalt gjør at veksten av de lange rørknoklene opphører.

Konsekvenser av testosteronmangel?1

Ubehandlet testosteronmangel kan føre til benskjørhet, som øker risikoen for benbrudd. Dette kan også ha sammenheng med at testosteronmangelen har ført til et tap av muskelmasse og skjelett.2

 

Siden testosteron også stimulerer produksjonen av røde blodlegemer, kan menn med testosteronmangel ofte få lave blodverdier.2

Snakk med partneren


Hvis du lider av testosteronmangel, er det ikke bare problemet ditt. Det påvirker også partneren din.

Finn ut mer

Snakk med legen din


Hvis du tror du kan ha symptomer på lavt testosteron, snakk med legen din.

Finn ut mer

Foreslått for deg

Hva er testosteronmangel1

Hvis testiklene produserer for lite testosteron, fører det til testosteronmangel...

Les om testosteronmangel

Kan du ha symptomer?1

Symptomer på testosteronmangel (hypogonadisme) hos den voksne mannen er varierte...

Les om symptomer

Kan testosteronmangel behandles?1

Testosteronmangel kan behandles av legen din med flere forskjellige medisiner...

Les om behandlingen

Referanseliste